U Centru za kulturu Požarevac danas je održana konferencija za medije povodom održavanja Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“ koje se ove godine održavaju od 4. do 9. aprila.

Još uvek je neizvesno da li će svečanosti biti održane, a kako je rekao gradonačelnik Bane Spasović, postupaće se u skladu sa naredbama Vlade Srbije i ukoliko mere koje su uvedene potraju i u periodu održavanja festivala, biće doneta odluka o odlaganju glumačkih svečanosti.

Povodom jubilarnog 25. izdanja Glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, selektor prof.dr Milivoje Mlađenović je nastojao da na požarevačkoj sceni okupi ansamble pozorišta u kojima je Milivoje Živanović bio glumac. U prilog tome, publika će moći da uživa u predstavama Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta iz Beograda, Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu (čiji je Živanović bio član od osnivanja) i Beogradskog dramskog pozorišta, ali uz sadejstvo Narodnog pozorišta iz Sombora i Ateljea 212.

Ukoliko i budu održane svečanosti, publika će gledati predstave: „Sumrak bogova“ prema Viskontijevom filmu, a u dramatizaciji Ivora Martinića i režiji Jagoša Markovića, u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, „Semper idem“, Narodnog pozorišta iz Sombora, nastala na osnovu istoimenog romana Đorđa Lebovića u dramatizaciji i režiji Gorčina Stojanovića. Uprkos tome što predstava traje 6 sati, ona pleni sva gledaočevaom čula, koncentrisanom raskošnom igrom somborskog glumačkog ansambla. Predstava će imati 4 pauze od po 15 – 20 minuta. Treća je na programu „Lorencačo“, Alfreda de Misea, Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, u režiji Borisa Liješevića, zatim predstavu „Smederevo 1941“, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, autorke i rediteljke Ane Đorđević i poslednje takmišarske večeri na programu je predstava „Nečista krv“, Narodnog pozorišta iz Beograda, u dramatizaciji Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića.

U čast pobednika nastupiće pozorište „Atelje 212“, sa predstavom „Art“, Jasmine Reze, u režiji Alise Stojanović.

Na konferenciji je najavljen i bogat prateći program, kao i promocija monografije svečanosti i projekcije filmova u kojima je igrao Milivoje Živanović.

Takođe je potvrđeno da su sve bioskopske projekcije i programi otkazani zbog odluke Vlade Srbije da se zabrane svi skupovi u zatvorenim prostorima.

Da li će svečanosti biti odložene ili ne, znaće se uskoro.

Autor: RTV „Biser“

Foto: RTV „Biser“