У Центру за културу Пожаревац данас је одржана конференција за медије поводом одржавања Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ које се ове године одржавају од 4. до 9. априла.

Још увек је неизвесно да ли ће свечаности бити одржане, а како је рекао градоначелник Бане Спасовић, поступаће се у складу са наредбама Владе Србије и уколико мере које су уведене потрају и у периоду одржавања фестивала, биће донета одлука о одлагању глумачких свечаности.

Поводом јубиларног 25. издања Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“, селектор проф.др Миливоје Млађеновић је настојао да на пожаревачкој сцени окупи ансамбле позоришта у којима је Миливоје Живановић био глумац. У прилог томе, публика ће моћи да ужива у представама Српског народног позоришта, Народног позоришта из Београда, Југословенског драмског позоришта у Београду (чији је Живановић био члан од оснивања) и Београдског драмског позоришта, али уз садејство Народног позоришта из Сомбора и Атељеа 212.

Уколико и буду одржане свечаности, публика ће гледати представе: „Сумрак богова“ према Висконтијевом филму, а у драматизацији Ивора Мартинића и режији Јагоша Марковића, у извођењу Београдског драмског позоришта, „Семпер идем“, Народног позоришта из Сомбора, настала на основу истоименог романа Ђорђа Лебовића у драматизацији и режији Горчина Стојановића. Упркос томе што представа траје 6 сати, она плени сва гледаочеваом чула, концентрисаном раскошном игром сомборског глумачког ансамбла. Представа ће имати 4 паузе од по 15 – 20 минута. Трећа је на програму „Лоренцачо“, Алфреда де Мисеа, Југословенског драмског позоришта из Београда, у режији Бориса Лијешевића, затим представу „Смедерево 1941“, Српског народног позоришта из Новог Сада, ауторке и редитељке Ане Ђорђевић и последње такмишарске вечери на програму је представа „Нечиста крв“, Народног позоришта из Београда, у драматизацији Маје Тодоровић и у режији Милана Нешковића.

У част победника наступиће позориште „Атеље 212“, са представом „Арт“, Јасмине Резе, у режији Алисе Стојановић.

На конференцији је најављен и богат пратећи програм, као и промоција монографије свечаности и пројекције филмова у којима је играо Миливоје Живановић.

Такође је потврђено да су све биоскопске пројекције и програми отказани због одлуке Владе Србије да се забране сви скупови у затвореним просторима.

Да ли ће свечаности бити одложене или не, знаће се ускоро.

Аутор: РТВ „Бисер“

Фото: РТВ „Бисер“