Николи Kараклајићу, шаховском велемајстору, покретачу и промотеру рок-музике у Југославији,  24. фебруара на његов рођендан, откривена је спомен-плоча на Зиду славних у просторијама Радио Београда. Спомен-плочу открио је Петар – Пеца Поповић, публициста, рок критичар и дугогодишњи Kараклајићев сарадник, који га је сматрао другим оцем, али и правим Београђанином.

Годинама је био уредник и водитељ популарне емисије „Вече уз радио“ на Радио Београду И, која је 60-тих година 20. века промовисала рок-музику. Kараклајић је био државни шампион у шаху 1955. године, учествовао је десет пута на шаховским првенствима Југославије и на више шаховских олимпијада. Захваљујући шаху Никола Kараклајић пропутовао је свет, а са путовања је доносио плоче са популарном музиком у свету.

Почетком 60-их година 20. века први је у бившој Југославији на радију почео да пушта рокенрол музику, која до тада није била део званичног радијског програма.

Из прве емисије „Музички аутомат“, настала је култна емисија популарне музике 60-их година 20. века „Састанак у 9 и 5“, а касније је покренуо и емисију „Вече уз радио“ која је дала огроман допринос домаћој популарној музици.

Тако су настали први снимци група као што су Силуете, Златни дечаци, Елипсе, Црни бисери.

Kараклајић имао смисла да препозна талентоване београдске клинце и да их укључи у емисије које је он уређивао и водио.

Никола Kараклајић је покренуо и Џубокс-магазин, први музички часопис не само у бившој Југославији, него и у тадашњој Европи.

Био је и уредник прве телевизијске емисије која се бавила популарном музиком“Kонцерт за млади луди свет“, у којој су настали први музички спотови домаћих рок група. У емисији “Вече уз радио“ окупљао је фантастичну екипу младих сарадниука из света и Југославије, међу којима је био и уредник нашег портала, промовисао младе групе и музичаре који су касније владали светском рок сценом. Захваљујући Николи Kарклајићу Југословени “од Вардара па до Триглава“, а и шире, чули су на хиљаде светских музичких хитова.

Kараклајић је био и државни шампион у шаху и селектор мушке и женске Б шаховске репрезентације.

 

Извор: blic

Фото приватна рхива-Wикипедиа