Један астероид ухваћен је у гравитацији планете Земље, а астрономи кажу да би то могао бити њен „мали месец“, бар накратко.

Да је астероид ухваћен Земљином гравитацијом, приметили су астрономи који раде на пројекту истраживања свемира, под називом Цаталина Скy Сурвеy, у Лунарној и планетарној лабораторији Универзитета Аризоне, у граду Тусону, а који финансира НАСА.

„Земља је привремено „заробила“ један нови предмет – могући мини-месец који је добио име ‘2020 ЦД3′“, објавио је Kапе Вирцчоуз, један од учесника пројекта,

„Центар за мале планете“, званична светска организација која се бави тим питањима, потврдила је да је тај предмет близу Земље и да изгледа да је ушао у орбиту пре око три године.

Вирцчоуз се објснио да је ово важно откриће јер се ово дешава тек други пут од када се прате дешавања у свемиру. Дакле, ово је тек други, од милион познатих астероида, који се нашао у Земљиној орбити.

Први пут то је био астероид „2006 РХ120“, који су такође открили научници који раде на пројекту „Цаталине“. Овај астероид је облетао око земље осамнаест месеци током 2006. и 2007. године. Тај астероид се 2016. године распао на пола изнад Аустралије, преноси Индепендент.

Научници не искључују могућност да још астероида кружи око Земље, али су премали да би били уочени.

 

Извир: nationalgeographic.rs