Svake godine, svuda u svetu obeležava se 19. novembar kao Svetski dan prevencije zlostavljanja dece, sa ciljem podizanja nivoa svesti i povećanja osetljivosti na pojavu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece.

woman in gray long sleeve shirt holding yellow fruit

Foto: Unsplash

Zlostavljanje dece težak je problem koji izaziva brojne posledice na njihov razvoj. Svetska zdravstvena organizacija smatra da „zloupotreba ili zlostavljanje dece obuhvata sve oblike fizičkog i emocionalnog zlostavljanja, seksualnu zloupotrebu, zanemarivanje ili nemaran postupak, komercijalnu ili drugu ekspoloataciju što dovodi do stvarnog ili potencijalnog narušavanja zdravlja deteta, njegovog preživljavanja, razvoja ili dostojanstva u okviru odnosa koji uključuje odgovornost, poverenje ili moć“.

Inače, prava deteta se krše na najrazličitije načine i na različitim nivoima: od manipulisanja decom u reklamne svrhe, političke promocije, eksploatacije dečijeg rada, nepoštovanja njihovog identiteta i integriteta do teških oblika zlostavljanja i zanemarivanja. Nasilje nad decom je u konstantnom porastu. Javlja se u različitim oblicima i pronalazi najrazličitije kanale, naročito kad je reč o nasilju koje nije vidljivo na prvi pogled, kao što je vršnjačko nasilje u školama i zlostavljanje putem interneta tzv. „cyberbulling“ čega roditelji najčešće nisu ni svesni.

Izvor: izjzkg.rs