Međunarodni salon stripa, koji se održava devetnaesti put, otvoren je u SKC-u. Među najznačajnijim segmentima programa je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića, slikara, crtača stripa i ilustratora, jedne od najmarkantnijih umetničkih figura u Hrvatskoj na prostoru bivše Jugoslavije.
the big bang theory dvd

Foto: Unsplash

Izložba nosi naslov „Maurović, Stari mačak, još jednom (ili – prvi put) u Beogradu?“ i oblikovana je prema konceptu Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.
Prema rečima Mikija Pješčića, urednika Salona stripa, važan deo je i postavka slovenačkog umetnika Iztoka Sitara. On je autor 17 žanrovski različitih albuma u kojima se uglavnom bavi odnosom mladih prema ljubavi, erotici, alkoholu, drogama i društvenim pitanjima.
Ekskluzivnost Salona donosi gostovanje italijanskog umetnika Danijela Meučija, autora grafičkog romana „Tesla: Čovek koji je oblikovao budućnost“.
Pomenute postavke, kao i velika dokumentarna retrospektivna izložba Slobodana Ivkova, dobitnika Salonove nagrade za životno delo, i prateće postavke festivala (Gran pri Salona 2003–2022, Laureati Salona) moći će da se posete do 15. oktobra, dok će predavački i tribinski programi, kao i Berza stripa, trajati do nedelje, 2. okobra.