Енди Ворхол је био амерички уметник, сликар, филмски редитељ и писац.

Сматран је за најпознатијег и најуспешнијег уметника и као и истинског представника уметничког правца поп-арт.

Енди Ворхол, чије право име гласи Ендру Ворхола, рођен је 6. августа 1928. године у Питсбургу, у америчкој држави Пенсилванија. Током раног детињства оболео је од тешке болести која га је везала за кревет и одвојила од својих вршњака. У том периоду, он почиње да развија афинитет ка уметности, јер је болничке дане провео цртајући, слушајући радио и скупљајући сличице филмских звезда.

Студирао је комерцијалну уметност и дизајн на Kарнеги Мелон универзитету у Питсбургу, где су настали и његови први објављени радови у виду илустрације за насловну страну и илустрације целе стране садржине студентског листа универзитета.

Након дипломирања 1949. године, Ворхол се сели у Њујорк и започиње каријеру као илустратор часописа и маркетиншких огласа. Током 50-их година XX века он стиче славу својим разиграним илустрацијама од мастила рађеним у сврху рекламирања чизама. У том периоду дискографска кућа РЦА Рецордс запошљава Ворхола као уметника одговорног за дизајн омота плоча и промотивног материјала. Истовремено, он се базирао и на проналажењу иновативних техника штампања, од којих је свакако једна била и процес штампања на свиленом платну.

Шездесетих година XX века за Ворхола означавају период врхунца његове каријере. Његова прва самостална поп-арт изложба одржала се у Њујорку 1962. године и укључивала је неке од његових најчувенијих радова попут ,,Мерилин Диптих’’, ,,100 конзерви супе’’, ,,100 флаша Kока-Kоле’’ и ,,100 новчаница долара’’. У том периоду су настали и радови који су дефинисали његову каријеру, попут многобројних илустрација типично америчких предмета и познатих личности шоу бизниса.

Енди Ворхол је 1964. године отворио је свој студио под именом ,,Фабрика’’. 1967. године остварио се и у издаваштву када је објавио своју прву књигу, ,,Индекс Ендија Ворхола’’.

Након опоравка од атентата који се догодио 1968. године који га је умало коштао живота, 70-е године XX века представљале су затишје у каријери у односу на претходни период. Током 70-их година Ворхол је наставио да експериментише са другим видовима медија, те је издао још две књиге под називима ,,Филозофија Ендија Ворхола’’ и ,,Излагања’’ и продуцирао више од 60 филмова током своје каријере. Његова најпознатија филмска остварења су филм ,,Спавање’’ и ,,Јело’’.

Ворхол се такође бавио и вајањем и фотографијом, а 80-их година се окреће ка телевизији и упушта у пројекте на МТВ телевизији која је важила за пионира у промовисању младалачке поп културе.

Преминуо је 22. фебруара 1987. године у Њујорку, у 58. години живота услед изненадног инфаркта и сахрањен је у родном Питсбургу. Након његове смрти одржана је аукција током које је распродат већи део његове имовине и прикупљен је приход у износу од 20 милиона долара.
Подели:

Извор: edukacija.rs