Форум жена Градског одбора Пожаревац Социјалистичке партије Србије организовао је трибину под називом “Штитаста жлезда као све чешћи здравствени проблем”. Трибину је водила др Мирјана Племић, хирург, одборница и чланица Председништва ФОЖ ГО СПС.

На почетку трибине многобројним посетиоцима овог скупа обратила се др Јасмина Николић, председница Форума жена ГО СПС Пожаревац.

На трибини др Мирјана Племић је говорила о порасту овог обољења и указала на симптоме који се могу јавити у разним фазама овог обољења.

Штитна жлезда (штитаста) је највећа ендокрина жлезда у нашем организму. Она има облик лептира и смештена је на предњој страни врата, испред душника, између крикоидне хрскавице и супрастерналне јаме. Штитаста жлезда ствара и секретује хормоне тироксин (Т4) и тиронин (Т3), који регулишу метаболизам свих осталих ткива у телу. Парафоликуларне или C ћелије штитасте жлезде луче хормон калцитонин, који учествује у хомеостази калцијума у организму. Свака ћелија и ткиво у нашем организму зависе од хормона које производи штитаста жлезда. Ови хормони утичу на раст и сазревање, повећавају базалну потрошњу кисеоника и стварање топлоте, повећавају синтезу протеина, повећавају минутни волумен срца, убрзавају разградњу масти и смањују њихову количину у телу. Хормони штитасте жлезде имају кључну улогу у развоју нервног система, подстичу будност, повећавају осетљивост на различите стимулансе, утичу на осећај глади, памћење и способност учења, као и на нормалан емоционални тонус. Такође, имају важну репродуктивну улогу код мушкарца и жена и на одржавање нормалне трудноће. Утичу на раст и развој мозга у феталном периоду и током првих година живота. Недостатак ових хормона у периоду трудноће може да доведе до менталне заосталости детета.

Најчешћи облици болести штитне жлезде су хипотиреоза, када она производи недовољно хормона, као и хипертиреоза коју карактерише превелико лучење хормона. Најчешћи узрок недовољног лучења хормона штитне жлезде је аутоимуна болест Хашимотов синдром која се потврђује тестирањем антитела тироидне пероксидазе ТPO и тиреоглобулина Тg. При сумњи на хипотиреозу обавља се мерење нивоа ТSH и слободног тироксина у крви FТ4. Поред аутоимуног процеса и недовољан унос јода путем хране може узроковати хипотиреозу.

Хипертиреоза је стање појачане функције штитне жлезде када долази до прекомерног стварања хормона штитне жлезде које је релативно често у жена између 20. и 50. године живота, а у последње време се све чешће јавља и код мушкараца. Најчешће је последица аутоимуног процеса током којег тело не препознаје штитну жлезду као своју структуру па производи антитела против ње с последицом њене прекомерне стимулације.

Након трибине  др Племић  је грађанима одговарала на питања из ове области медицине, као и из других. Медицинска сестра и чланица Форума жена Председништва ГО СПС Ана Јанковић Ненадић је  многобројним заинтеросованим грађанима који су присуствовали овој трибини мерила притисак.

Циљеви Социјалистичког форума жена су: остварење демократије на равноправности полова, права жена саставни су , недељиви и интегрални део људских права, равноправно учешће и заступљеност жена у политичком одлучивању, привреди, култури и науци, укидање свих облика дискриминације и неједнаког поступања према женама у законодавству и пракси, промовисање равноправности на свим подручјима живота остварењем права на развој, креативност и инвентивност, – подстицање „културе мира“ и узајамног поштовања, подстицање равномерне заступљености жена и мушкараца у процесима политичког одлучивања у СПС и институцијама власти, поштовање начела отворености, одговорности и делотворности, – унапређење економске сигурности, самосталности и благостања жена, остваривање права на рад и једнако вредновање рада, – уочавање специфичности ефеката глобализације и остварености тржишта на економска, радна и социјална права жена, усклађивање професионалних, породичних и друштвених обавеза жена и мушкараца, остваривање свих видова правне и социјалне заштите, – изградња програма за умањење сиромаштва и социјалне искључености; остварење адекватне и пуне здравствене заштите жена, деце и породице и сл; – остваривање међународних стандарда у развоју друштвених односа и односа међу половима