Никола Kоперник је био пољски астроном, математичар, правник, лекар и економиста. Kоперник је први научник који је формулисао хелиоцентрични систем свемирских тела, према ком је Сунце у центру соларног система, а не Земља, како се до тада веровало.

Никола Kоперник је рођен 19. фебруара 1473. године у Пољској. Био је најмлађи од четворо деце. Kада је имао десет годима отац му је умро па је бригу о његовом образовању преузео његов ујак. 1491. године Никола је уписао Универзитет у Kракову, где је учио сликање и математику. Иако тада није учио астрономију, развио је интересовање за галаксију и звезде и прикупљао је књиге на ту тему.

Након ѕавршених студија 1494. године ујак га је поставио за свештеника у Торуњу. Иако званично, није био свештеник, Kоперник је задржао овај положај до краја живота. Овај посао му је омогућио довољно новца да настави са студијама.1496. године одлази у Италију, у Болоњу где је уписао црквено право. Након завршених студија уписао се на медицину у Падови 1500. године. У слободно време изучавао је астрономију. После студија се вратио у Пољску и својим обавезама свештеника, али се убрзо преселио у Фромборк, где је до краја живота живео и радио као свештеник. Ту је направио свој обсерваторијум на једној од кула тврђаве која је окруживала цркву.

За време школовања изучавао је астрономију и 1508. године Kоперник је развио модел хелиоцентричног планетарног система. Још у другом веку п.н.е. Птоломеј је изумео геоцентрични модел који се није слагао са Аристотеловом идејом да се небеска тела окрећу различитим брзинама око одређене тачке тј. Земље, као центра Соларног система. Због ових недоследности, Никола Kоперник је одлучио да постави Сунце у центар система уместо Земље. Он је такође веровао да величина сваке Земљине орбите зависи од њене удаљености од Сунца.

Иако је ова теорија сматрана револуционарном, била је брзо одбачена, јер је Птоломејеву теорију црква рађе прихватила, јер јој је одговарало да Земља буде центар Универзума. Међутим, Kоперников систем је био много прецизнији и укључивао је много ефикасније формуле за израчунавање положаја планета. Открио је, такође, да се Земља окреће око Сунца и око своје осе.

Његов рад је изазвао бурне реакције, али је брзо прихваћен у научним круговима. Међутим, црква то није лако прихватила и зато је папа 1616. године ово дело забранио, а Kоперника прогласио јеретиком, јер су његове идеје ишле против црквеног учења. Није помогло ни то што је Kоперник ово дело посветио папи.

Његова идеја је остала само теорија, а његов рад је остао на листи забрањеног штива за читање скоро три века.

Никола Kоперник је преминуо 24. маја 1543. године.

 

Извор/фото: Википедија