Miloš Forman, glumac, scenarist, profesor i filmski redatelj, dvostruki dobitnik Oscara rođen je 18. febtuara 1932. godine u Čáslavu, u Čehoslovačkoj (danas Češka) u porodici oca Židova i majke protestantkinje. Kao malo dete ostao je siroče kad su njegovi roditelji umrli u nemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu.

Nakon rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju gde su mu kolege bili Václav Havel i braća Mašin. Studirao je scenario na akademiji primenjenih umetnosti u Pragu. Režirao je nekoliko čeških komedija u Čehoslovačkoj. Međutim, 1968., kad su SSSR i njegovi saveznici iz Varšavskog ugovora izvršili invaziju kako bi prekinuli Praško proleće, on je bio u Parizu gde je pregovarao o produkciji njegovog prvog američkog filma.

Češki studio za kojeg je radio ga je otpustio, tvrdeći da je ilegalno napustio zemlju. Preselio se u New York, gde je postao profesor filma.

Usprkos početnim poteškoćama, počeo je režirati u svojoj novoj zemlji te postigao uspeh 1975. s adaptacijom romana Kena Keseyja, Let iznad kukavičjeg gnezda, koja je osvojila pet Oscara uključujući onaj za režiju. 1977. je postao naturalizirani državljanin Sjedinjenih Država. Drugi veliki uspesi bili su Amadeus, koji je osvojio osam Oscara, i Narod protiv Larryja Flynta za kojeg je primio nominaciju za najbolju režiju.

1997. je primio Kristalni globus za izvanredni umetnički doprinos svetskoj kinematografiji na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovy Varyma.

Forman je nastupio s Edwardom Nortonom u njegovom redateljskom debiju Veruj u ljubav (2000.) kao mudri prijatelj Nortonovu mladom, zbunjenom svećeniku.

Miloš Forman je preminuo 13. aprila 2018. godine u Danberiju

Formanova dva sina Petr Forman i Matěj Forman su filmski i pozorišni glumci.

Asteroid 11333 Forman nazvan je po Milošu Formanu.

 

Izvor: Vikipedija