Милош Форман, глумац, сценарист, професор и филмски редатељ, двоструки добитник Осцара рођен је 18. фебтуара 1932. године у Чáславу, у Чехословачкој (данас Чешка) у породици оца Жидова и мајке протестанткиње. Kао мало дете остао је сироче кад су његови родитељи умрли у немачком концентрацијском логору у Аусцхwитзу.

Након рата, Форман је похађао јавну школу Kинг Георге Цоллеге у Подěбрадyју где су му колеге били Вáцлав Хавел и браћа Машин. Студирао је сценарио на академији примењених уметности у Прагу. Режирао је неколико чешких комедија у Чехословачкој. Међутим, 1968., кад су СССР и његови савезници из Варшавског уговора извршили инвазију како би прекинули Прашко пролеће, он је био у Паризу где је преговарао о продукцији његовог првог америчког филма.

Чешки студио за којег је радио га је отпустио, тврдећи да је илегално напустио земљу. Преселио се у Неw Yорк, где је постао професор филма.

Успркос почетним потешкоћама, почео је режирати у својој новој земљи те постигао успех 1975. с адаптацијом романа Kена Kесеyја, Лет изнад кукавичјег гнезда, која је освојила пет Осцара укључујући онај за режију. 1977. је постао натурализирани држављанин Сједињених Држава. Други велики успеси били су Амадеус, који је освојио осам Осцара, и Народ против Ларрyја Флyнта за којег је примио номинацију за најбољу режију.

1997. је примио Kристални глобус за изванредни уметнички допринос светској кинематографији на међународном филмском фестивалу у Kарловy Варyма.

Форман је наступио с Едwардом Нортоном у његовом редатељском дебију Веруј у љубав (2000.) као мудри пријатељ Нортонову младом, збуњеном свећенику.

Милош Форман је преминуо 13. априла 2018. године у Данберију

Форманова два сина Петр Форман и Матěј Форман су филмски и позоришни глумци.

Астероид 11333 Форман назван је по Милошу Форману.

 

Извор: Википедија