Поводом десетогодишњице смрти легенде југословенске кинематографије, глумца Бекима Фехмиуа, на 48. ФЕСТ-у биће одржана ретроспектива његових филмова.

Беким Фехмиу био је југословенски филмски и позоришни глумац уједно први источноевропски глумац који је заиграо у Холивуду током трајања Хладног рата.

Рођен је у Сарајеву, у албанској породици са Kосова. Студирао је глуму на Факултету драмских уметности у Београду, на ком је и упознао супругу Бранку Петрић, а прославио се улогом у Скупљачима перја, једном од најзначајнијих филмова црног таласа.

Годину дана раније, 1976., игра у Топлим годинама, филмском остварењу Драгослава Лазића; једном од шест Бекимових филмова који ће публика имати прилике да погледа у оквиру програмске целине ФЕСТ класик.

Беким са Лазићем сарађује и неколико година касније, на Kошави, филму о двојици радника који се враћају из иностранства. Бекимов колега на филму је Велимир Бата Живојиновић, са којим је глумио и у филму Узрок смрти не помињати, редитеља Јована Живановића. Током живота, Фехмиу је сарађивао са многим великим именима домаће, али и светске кинематографије.

У филмском остварењу Дозвола за убиство, за који режију потиписује Сирил Френкел, његови партнери на филму су Ава Гарднер и Тимоти Далтон; а интензивну сарадњу имао је и са редитељима Дином де Лаурентисом и Џоном Хјустоном. У Холивуду међутим, не успева да се пробије, а бројни критичари сматрају да кривица за то лежи у његовој улози у филму Авантуристи, Луиса Гилберта.

Поред наведених остварења, у оквиру програмске целине ФЕСТ класик, публика ће ове године имати прилику да погледа и филм Последњи снегови пролећа, за који режију потписује Раимондо дел Балзо, а сви филмови биће приказани између 28. фебруара и 8. марта.

 

Извор: фест.рс

Фото: Википедија