Povodom desetogodišnjice smrti legende jugoslovenske kinematografije, glumca Bekima Fehmiua, na 48. FEST-u biće održana retrospektiva njegovih filmova.

Bekim Fehmiu bio je jugoslovenski filmski i pozorišni glumac ujedno prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata.

Rođen je u Sarajevu, u albanskoj porodici sa Kosova. Studirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kom je i upoznao suprugu Branku Petrić, a proslavio se ulogom u Skupljačima perja, jednom od najznačajnijih filmova crnog talasa.

Godinu dana ranije, 1976., igra u Toplim godinama, filmskom ostvarenju Dragoslava Lazića; jednom od šest Bekimovih filmova koji će publika imati prilike da pogleda u okviru programske celine FEST klasik.

Bekim sa Lazićem sarađuje i nekoliko godina kasnije, na Košavi, filmu o dvojici radnika koji se vraćaju iz inostranstva. Bekimov kolega na filmu je Velimir Bata Živojinović, sa kojim je glumio i u filmu Uzrok smrti ne pominjati, reditelja Jovana Živanovića. Tokom života, Fehmiu je sarađivao sa mnogim velikim imenima domaće, ali i svetske kinematografije.

U filmskom ostvarenju Dozvola za ubistvo, za koji režiju potipisuje Siril Frenkel, njegovi partneri na filmu su Ava Gardner i Timoti Dalton; a intenzivnu saradnju imao je i sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom. U Holivudu međutim, ne uspeva da se probije, a brojni kritičari smatraju da krivica za to leži u njegovoj ulozi u filmu Avanturisti, Luisa Gilberta.

Pored navedenih ostvarenja, u okviru programske celine FEST klasik, publika će ove godine imati priliku da pogleda i film Poslednji snegovi proleća, za koji režiju potpisuje Raimondo del Balzo, a svi filmovi biće prikazani između 28. februara i 8. marta.

 

Izvor: fest.rs

Foto: Vikipedija