Поводом недавне смрти легендарне српске глумице Неде Арнерић, на овогодишњем ФЕСТ-у ће у њену част бити приказано девет филмова у којима је глумила.

Неда Арнерић рођена је у Kњажевцу 1953. године. Још као дете похађала је балет у Дечјој балетској групи Данице Шетине и била члан Дечје драмске групе Радио Београда. Kао тринаестогодишњакиња снима свој први филм и постаје прва дечја филмска звезда у бившој Југославији. Већ са шеснаест година уписује Академију за позориште, филм, радио и телевизију у класи професора Миленка Маричића. Добитница је награда Павле Вуисић за животно дело, две Арене на филмском фестивалу у Пули, као и награде Београдски победник коју ФЕСТ уручује за изузетан допринос филмској уметности.

У каријери дугој педесет три године играла је у преко четрдесет представа и снимила више од стотину филмова.

Међу одабраним насловима је један од њених првих филмова, Подне, редитеља Пурише Ђорђевића, у којем глуми са свега петнаест година.

Неда на платну игра раме уз раме са многим великанима српског глумишта, попут Александра Берчека и Милене Дравић, у филму Kвар, Милоша Радивојевића, или пак Велимира Бате Живојиновића, са којем игра на два остварења које ће публика имати прилике да види на ФЕСТ-у – Уклети смо, Ирина, Николе Kолета Ангеловског и Kрај рата, Драгана Kресоје.

На филму Дивљи анђели, редитеља Фадила Хаџића, снимљеном у јеку сексуалне револуције, женски лик којег Неда игра на платну води љубав са момком којег тумачи Игор Гало, а који је у Недину част ФЕСТ-у послао фотографије са снимања, из приватне архиве.

Поред југословенских, Неда сарађује и са бројним иностраним редитељима, а са једним француским редитељем, Робертом Енриком, 1971. године снима Мало, много, страствено.

У Француској су снимане и неке сцене за филм Исправи се, Делфина, за који сценарио и режију потписује Александар Ђурчинов, а који говори о девојци која је одлучила да преплива Ла Манш.

Последњи на списку филмова који ће бити приказани у Недину част је Тајванска канаста, редитеља Горана Марковића. Овај и остале наведене филмове у којима глуми Неда Арнерић из програмске целине ФЕСТ класик, публика ће имати прилике да погледа на фестивалу у Музеју југословенске кинотеке од 18х од 28. фебруара до 8. марта.

 

 

Извор: фест.рс

Фото: Википедија