Одлуком жирија, најбоља глумица фестивала и добитница Миливојевог штапа и шешира је Марија Дебељаковић Стефановић, за улогу Сузет у представи „Пиџама за шесторо“, Градског позоришта из Јагодине.

На овогодишњим 16. свечаностима, које су одржане у Центру за културу Пожаревац од 24. фебруара до 1. марта, учествовало је шест позоришта – из Костолца, Крагујевца, Пожаревца, Јагодине и Горњег Милановца. Жири је радио у саставу Дејан Цицмиловић, професионални глумац и председник жирија, Соња Мирић Младеновић, дир. Националне службе за запошљавање и Драгиша Живадиновић, песник.

У конкуренцији за главну награду били су: Наташа Роквић, за улогу Каролине Нојбер у истоименој представи, Јана Мијаиловић, за улогу Председнице у представи „Посета старе даме“, Марија Дебељаковић Стефановић, за улогу Сузет у представи „Пиџама за шесторо“, Зоран Живковић, за улогу Јокице у представи „Уморни“, Илија Ивановић, за улогу Валдемара у представи „Хамелн“ и Татјана Рашић, за улогу Силвије у истоименој представи. Они су добитници реплике Миливојевог штапа и тако у конкуренцију за освајање шешира.

Жири је прогласио Марију Дебељаковић Стефановић за најбољу глумицу фестивала, а Дејан Цицмиловић је прочитао образложење:

„Пре проглашења победника желим, у име жирија, и свих учесника фестивала, као и у своје лично име, да се захвалим на гостопримству и на одличној организацији овог фестивала и да пожелим да се фестивал још више развија на добробит свих аматера Пожаревца и Србије. У протеклих 6 дана на Фестивалу Варошких аматерских позоришта „Миливојев штап и шешир“ имали смо прилике д,а по избору селектора видимо представе различите тематике, жанра, стила, редитељског и глумачког позоришног израза. Оно што је остало упечатљиво и што радује је појава приличног броја младих глумаца који су прошли овом сценом, што даје наду за будућност овог Фестивала и позоришног аматеризма у Србији уопште. Из вечери у вече жири је бирао по једног глумца који је улазио у конкуренцију за главну награду. Трочлани жири се руководио искљичиво својим личним и стручним мишљењем и све одлуке су донесене једногласно. Међутим, постојао је и четврти члан жирија, а то сте Ви, поштована публико. Веома пажљиво смо ослушкивали Вашу реакцију на одређене глумачке поступке и креације и тиме се највише руководили у нашим одлукама. Од шест издвојених глумачких креација, а свака од њих заслужује ову награду, одлучили смо да главну награду доделимо глумици која је својом харизматичном игром, одабиром тачних, маштовитих, инвентивних, оригиналних глумачких поступака и одговором на жанровско опредељење комада оставила на вас и нас најбољи утисак, а то је Марија Дебељаковић Стефановић, за улогу Сузет Kуварице у представи „Пиџама за шесторо“, Марка Kамолетија, а у извођењу Градског позоришта из Јагодине.“

У част награђене глумице, Театар „Ресава“ из Деспотовца одиграо је представу „Протуве пију чај“ са којом су победили на прошлогодишњој Смотри драмских аматера Поморавља и Подунавља „Живка Матић“.

 

 

 

Autor: RTV „Biser“

Foto: Bojan Nikolić