Vesti

Odlukom žirija, najbolja glumica festivala i dobitnica Milivojevog štapa i šešira je Marija Debeljaković Stefanović, za ulogu Suzet u predstavi „Pidžama za šestoro“, Gradskog pozorišta iz Jagodine.

Na ovogodišnjim 16. svečanostima, koje su održane u Centru za kulturu Požarevac od 24. februara do 1. marta, učestvovalo je šest pozorišta – iz Kostolca, Kragujevca, Požarevca, Jagodine i Gornjeg Milanovca. Žiri je radio u sastavu Dejan Cicmilović, profesionalni glumac i predsednik žirija, Sonja Mirić Mladenović, dir. Nacionalne službe za zapošljavanje i Dragiša Živadinović, pesnik.

U konkurenciji za glavnu nagradu bili su: Nataša Rokvić, za ulogu Karoline Nojber u istoimenoj predstavi, Jana Mijailović, za ulogu Predsednice u predstavi „Poseta stare dame“, Marija Debeljaković Stefanović, za ulogu Suzet u predstavi „Pidžama za šestoro“, Zoran Živković, za ulogu Jokice u predstavi „Umorni“, Ilija Ivanović, za ulogu Valdemara u predstavi „Hameln“ i Tatjana Rašić, za ulogu Silvije u istoimenoj predstavi. Oni su dobitnici replike Milivojevog štapa i tako u konkurenciju za osvajanje šešira.

Žiri je proglasio Mariju Debeljaković Stefanović za najbolju glumicu festivala, a Dejan Cicmilović je pročitao obrazloženje:

“Pre proglašenja pobednika želim, u ime žirija, i svih učesnika festivala, kao i u svoje lično ime, da se zahvalim na gostoprimstvu i na odličnoj organizaciji ovog festivala i da poželim da se festival još više razvija na dobrobit svih amatera Požarevca i Srbije. U proteklih 6 dana na Festivalu Varoških amaterskih pozorišta „Milivojev štap i šešir“ imali smo prilike d,a po izboru selektora vidimo predstave različite tematike, žanra, stila, rediteljskog i glumačkog pozorišnog izraza. Ono što je ostalo upečatljivo i što raduje je pojava priličnog broja mladih glumaca koji su prošli ovom scenom, što daje nadu za budućnost ovog Festivala i pozorišnog amaterizma u Srbiji uopšte. Iz večeri u veče žiri je birao po jednog glumca koji je ulazio u konkurenciju za glavnu nagradu. Tročlani žiri se rukovodio iskljičivo svojim ličnim i stručnim mišljenjem i sve odluke su donesene jednoglasno. Međutim, postojao je i četvrti član žirija, a to ste Vi, poštovana publiko. Veoma pažljivo smo osluškivali Vašu reakciju na određene glumačke postupke i kreacije i time se najviše rukovodili u našim odlukama. Od šest izdvojenih glumačkih kreacija, a svaka od njih zaslužuje ovu nagradu, odlučili smo da glavnu nagradu dodelimo glumici koja je svojom harizmatičnom igrom, odabirom tačnih, maštovitih, inventivnih, originalnih glumačkih postupaka i odgovorom na žanrovsko opredeljenje komada ostavila na vas i nas najbolji utisak, a to je Marija Debeljaković Stefanović, za ulogu Suzet Kuvarice u predstavi „Pidžama za šestoro“, Marka Kamoletija, a u izvođenju Gradskog pozorišta iz Jagodine.”

U čast nagrađene glumice, Teatar “Resava” iz Despotovca odigrao je predstavu “Protuve piju čaj” sa kojom su pobedili na prošlogodišnjoj Smotri dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja “Živka Matić”.

 

 

 

Autor: RTV “Biser”

Foto: Bojan Nikolić

 

Najčitanije objave