Овогодишња Ноћ музеја одржаће се 16. маја широм земље, а у оквиру управо основаног Фонда Марина Андрић биће награђен најбољи изложбени програм припремљен премијерно за то вече.

У знак сећања на историчарку уметности и дугогодишњу сарадницу Ноћи музеја, Фонд Марина Андрић основан је како би подстакао развој креативних кустоских идеја, подржао иновативне приступе када је реч о интеракцији са младом публиком и дао ветар у леђа онима који у Ноћи музеја желе да померају границе, наводи се у саопштењу организатора Ноћи музеја.

Марина Андрић је током вишедеценијске каријере радила у ЈП Београдска тврђава, Секретаријату за културу Скупштине града Београда, Центру за ликовно образовање у Шуматовачкој и у Дому културе у Лазаревцу. Била је чланица Управног одбора Народног музеја и учествовала је у креирању мастер студија на Архитектонском факултету у Београду. Kроз рад у школи, пројекте на Архитектонском факултету и са тимом заслужним за успех Ноћи музеја, неговала је своју љубав према раду са младима, добијала прилику да прати њихов развој и помаже им да обликују своју креативност и учине своје радове видљивим публици.

Посетиоци Ноћи музеја посебно памте њене изложбе инспирисане романом „Мајстор и Маргарита“ или ликом и делом Мустафе Голубића.

Жеља нам је да овим конкурсом стимулишемо и наградимо институцију и аутора или ауторку пројекта који својим залагањем, те програмима који се одликују иновативношћу и креативношћу померају границе музејске делатности у Србији и на тај начин помажу да се континуирано негује, образује и анимира домаћа музејска публика, наводе организатори.

Kонкурс за најбољи премијерни програм 17. Ноћи музеја у Београду има наградни фонд у износу од 150.000 динара, а додељиваће се институцији и аутору или ауторки пројекта који кроз своје активности током 16. маја 2020. задовоље следеће критеријуме: оригиналност идеје, иновативни приступ у реализацији, креативност решења, примена постулата савремене музејске праксе, интеракција с публиком, посећеност и атмосфера коју програм ствара током Ноћи музеја.

Будући да 70% посетилаца ове манифестације чини млада публика (узраста од 18 до 35 година), овај конкурс се води идејом коју је заступала и сама Марина Андрић: за младе је потребно креирати савремене и комуникативне програме.

Због тога Ноћ музеја отвара Фонд Марина Андрић, као лабораторију за иновативне програме намењене младима.

Право учешћа имају искључиво садржаји осмишљени за то вече, а заинтересовани се могу пријавити до 1. априла 2020. године на адресу координација@ноцмузеја.рс.

Гласање публике биће организовано по принципу анкете у току саме Ноћи музеја и то на локацијама које учествују у конкурсу.

 

Извор/фото: ноћмузеја.рс