Golubovi su nekada bili izuzetno pogodni za slanje sitnih i laganih poruka. Oni su umeli da se vrate kući i sa udaljenih i nepoznatih lokacije. Pored Persijanaca, golubove su koristili i Rimljani. Na ovaj način je Julije Cezar obaveštavao sve o svojim podvizima i pobedama, dok su Grci slali ptice sa porukom o imenima novih pobednika na Olimpijskim igrama.

Ovaj simbol mira je tokom 19. veka služio brojnim državama u vojne svrhe. Do problema je došlo kada su druge vojske počele da koriste sove. Na početku 20. veka, patentirano je vazdušno fotografisanje uz upotrebu golubova.

Sa pojavom telegrafa, polako je počela da opada upotreba ptica u ove svrhe.

Ali kako znaju put do kuće?

Ptice se najviše oslanjaju na osmatranje terena i na Zemljino magnetno polje. Naučnici ističu da je upotreba magnetnog polja planete Zemlje za navigaciju ptica potvrđeno kroz eksperiment sa veštačkim magnetnim poljem i praćenjem moždane aktivnosti golubova.

Eksperiment je pokazao da postoji jasna veza i da pismonoše poseduju nekakvu unutrašnju navigaciju, ali naučnici još uvek ne mogu precizno da objasne taj golubiji unutrašnji magnet kojim detektuju magnetno polje.

 

Izvor:osnovneskole.edukacija.rs