Голубови су некада били изузетно погодни за слање ситних и лаганих порука. Они су умели да се врате кући и са удаљених и непознатих локације. Поред Персијанаца, голубове су користили и Римљани. На овај начин је Јулије Цезар обавештавао све о својим подвизима и победама, док су Грци слали птице са поруком о именима нових победника на Олимпијским играма.

Овај симбол мира је током 19. века служио бројним државама у војне сврхе. До проблема је дошло када су друге војске почеле да користе сове. На почетку 20. века, патентирано је ваздушно фотографисање уз употребу голубова.

Са појавом телеграфа, полако је почела да опада употреба птица у ове сврхе.

Али како знају пут до куће?

Птице се највише ослањају на осматрање терена и на Земљино магнетно поље. Научници истичу да је употреба магнетног поља планете Земље за навигацију птица потврђено кроз експеримент са вештачким магнетним пољем и праћењем мождане активности голубова.

Експеримент је показао да постоји јасна веза и да писмоноше поседују некакву унутрашњу навигацију, али научници још увек не могу прецизно да објасне тај голубији унутрашњи магнет којим детектују магнетно поље.

 

Извор:основнесколе.едукација.рс