Na današnji dan, 2001. godine, u samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

U.S.A. flag

Foto: Unsplash

Napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. septembra 2001. godine.

Prema zvaničnom izveštaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al-Kaide, mreže Militantnih vehabijskih organizacija, kidnapovali su 4 američka aviona. Dva su udarila u Svetski Trgovački Centar (STC) na Menhetnu u Njujorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sedište Ministarstva odbrane SAD-a u opštini Arlington, državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom delu opštine Somerset u Pensilvaniji 130 km istočno od Pitsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.

Izveštaj 911 komisije je pokazao da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. septembra su relativno najznačajniji događaj koji se do sada desio u 21. veku u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posledica koje su usledile u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim delovima sveta.

  1. septembar

Napadi se obično nazivaju “September 11.”, “9/11”, “911” ili “9-11”. Poslednja dva naziva su izvedena iz američkog stila pisanja datuma 11. septembra i izgovaraju se “nine-eleven” (devet jedeanaest) mada ga neki izgovaraju i kao “nine-one-one” (što je ironično isto kao i broj telefona za hitnu pomoć u SAD-u, 9-1-1)

Direktno spasavanje i oporavak od napada je trajao mesecima. Trebalo je nekoliko nedelja da bi se samo ugasili požari koji su još goreli u ruševinam STC-a, a raskrčavanje je trajalo sve do maja 2002. godine. Mnogi fondovi su otvoreni koji su pomagali žrtvama napada, a proces finansijske pomoći preživelim familijama žrtava još uvek traje.

Prema izjavi Muhameda Afroze, istovremeni napad u Londonu je bio planiran na engleski parlament i na Tower most u Londonu, ali je u poslednjem trenutku otkazan kad su otmičari, čekajući da uđu na avione koje su trebali da otmu videli štetu u SAD-u, uspaničili se i pobegli. Slični napadi su verovatno bili planirani i u Nju Delhiju i Melburnu.