Извор: РТС, Н1, РТВ „Бисер“

Након кризе, држава ће помоћи сваком пунолетном грађанину са 100 евра у динарској противвредности.

Држава је за то издвојила 70 милијарди динара из буџета.

Ове мере се не односе на предузећа која су за више од 10 одсто смањила број запослених. Мали је истакао и да у јавном сектору неће бити смањења плата, а да су пензије сигурне.

Најављени програм ће, како је Мали рекао, бити финансиран на три начина: из резерви буџета којих има довољно, из буџетских апропријација, као и на домаћем тржишту и од међународног капитала.

Плате у здравству од априла веће за десет одсто

Владе Републике Србије усвојила је на седници одлуку да се свим здравственим радницима у Републици Србији од 1. априла ове године плате увећају за десет одсто.

Ово увећање односи се на све запослене у здравственим и војноздравственим установама, запослене на пословима здравствене заштите у установама социјалне заштите, као и на лекаре у заводима за извршење кривичних санкција.

„Ова одлука донета је имајући у виду да здравствени радници подносе велики терет и одговорност у данима борбе Републике Србије са вирусом Ковид-19“, наводи се у у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Србије.

Помоћ пензионерима

Ове мере нису прве које су Влада и Народна банка Србије предузеле, рекао је Мали подсећајући да је донета одлука о  једнократној помоћи пензионерима од 4.000 динара. Мали је рекао да ће 10. априла пензионери добити целокупан износ пензије увећан са 4.000 динара једнократне помоћи.

Народна банка Србије (НБС) је саопштила да је донела Инструкцију о начину привремене исплате новчаних средстава с динарских и девизних рачуна грађана с навршених 65 и више година живота и издавању платних инструмената.

У јавном сектору нема смањења плата, нема отпуштања, нема смањења пензија, рекао је и додао да ће држава, такође, све обавезе из уговора са приватницима испоштовати.

Из Владе апелију на све грађане да се придржавају усвојених мера, без изузетка.