Izvor: RTS, N1, RTV „Biser“

Nakon krize, država će pomoći svakom punoletnom građaninu sa 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Država je za to izdvojila 70 milijardi dinara iz budžeta.

Ove mere se ne odnose na preduzeća koja su za više od 10 odsto smanjila broj zaposlenih. Mali je istakao i da u javnom sektoru neće biti smanjenja plata, a da su penzije sigurne.

Najavljeni program će, kako je Mali rekao, biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžetskih aproprijacija, kao i na domaćem tržištu i od međunarodnog kapitala.

Plate u zdravstvu od aprila veće za deset odsto

Vlade Republike Srbije usvojila je na sednici odluku da se svim zdravstvenim radnicima u Republici Srbiji od 1. aprila ove godine plate uvećaju za deset odsto.

Ovo uvećanje odnosi se na sve zaposlene u zdravstvenim i vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlene na poslovima zdravstvene zaštite u ustanovama socijalne zaštite, kao i na lekare u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

„Ova odluka doneta je imajući u vidu da zdravstveni radnici podnose veliki teret i odgovornost u danima borbe Republike Srbije sa virusom Kovid-19“, navodi se u u saopštenju Kancelarije za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Pomoć penzionerima

Ove mere nisu prve koje su Vlada i Narodna banka Srbije preduzele, rekao je Mali podsećajući da je doneta odluka o  jednokratnoj pomoći penzionerima od 4.000 dinara. Mali je rekao da će 10. aprila penzioneri dobiti celokupan iznos penzije uvećan sa 4.000 dinara jednokratne pomoći.

Narodna banka Srbije (NBS) je saopštila da je donela Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih računa građana s navršenih 65 i više godina života i izdavanju platnih instrumenata.

U javnom sektoru nema smanjenja plata, nema otpuštanja, nema smanjenja penzija, rekao je i dodao da će država, takođe, sve obaveze iz ugovora sa privatnicima ispoštovati.

Iz Vlade apeliju na sve građane da se pridržavaju usvojenih mera, bez izuzetka.